top of page
Remediëring FeedForm

Onze visie: remediëring

We hebben door ons bronnenonderzoek en onze experten heel veel bijgeleerd over remediëren. We hebben al onze nieuwe inzichten op deze pagina verzameld. Daarnaast hebben we ook kritisch gekeken naar remediëring en een conclusie hierover gevormd.

Resultaten bronnenonderzoek:

In het kader van ons beroepsproduct zijn we op zoek gegaan naar informatie die we konden gebruiken om ons eindresultaat te realiseren. Voor dit onderzoek hebben we 13 verschillende bronnen geraadpleegd en 3 experts geïnterviewd. Onder de 13 bronnen bevonden zich zowel inheemse als internationale papers. 

 

Uit het onderzoek kwamen een aantal zeer interessante resultaten. Allereerst wordt er een onderscheid gemaakt tussen leerlingen die een poging doen om te remediëren en leerlingen die daadwerkelijk remediëren. Ongeveer de helft van de jongeren probeert tijdens hun studieloopbaan te remediëren. Echter, slechts 10 procent van deze leerlingen toont daadwerkelijk leerwinst als gevolg van de remediëring. 

 

Daarnaast wijst het onderzoek uit dat remediëring geen terugval moet betekenen voor leerkrachten. In een ideale wereld zouden lessen zo moeten worden opgesteld dat remediëring niet nodig is. Dit kan volgens het onderzoek worden bereikt door het geven van doordacht gedifferentieerde lessen. Bovendien moet er iets worden gedaan met de resultaten van remediëringstrajecten. 

 

Met deze en vele andere inzichten uit het onderzoek zijn we aan de slag gegaan om ons beroepsproduct tot een goed einde te brengen. 

Onze conclusie:

Onze visie omtrent remediëring is dat het broodnodig is om leerlingen de minimumdoelen te laten behalen. Wanneer er optimaal wordt ingezet op differentiatie in de les is remediëring minder nodig, maar we merken dat optimaal differentiëren niet praktisch haalbaar is voor de meeste leerkrachten. Dit omwille van tijdsnood of te sterk uiteenlopende leerling-profielen. 

Door efficiënt aan remediëring te doen kan je als leerkracht deze twee limiterende factoren aanpakken, waardoor differentiatie in de les en remediëring na de les elkaar kunnen aanvullen. De remediëring moet dan natuurlijk goed ontworpen zijn, zodat deze ook niet te veel lestijd en voorbereidingstijd in beslag neemt. Met dit beroepsproduct willen we ons steentje bijdragen aan een stevige basis om remediëring efficiënter te laten verlopen, zowel in het opstellen van de trajecten als het afnemen ervan. Met behulp van Feedform is ook het administratieve werk efficiënter, namelijk het bepalen wie welke remediëring nodig heeft, het achteraf in kaart brengen van het effect van de remediëring, etc. 

Wij vinden efficiënte en effectieve remediëring een vereiste om alle leerlingen zo goed mogelijk te begeleiden in hun leren. We hopen dat we gelijkgestemde (toekomstige) collega’s kunnen ondersteunen met dit beroepsproduct. 

bottom of page